|
Strona główna
| Najnowsze wątki
| Kto jest teraz na stronie?
| Zarejestruj się!
| Szukaj
| Pomoc
| ![]() |
![]() |
Forum » Pokaż wszystkie fora » Forum: Dział cyfrowych lustrzanek » Wątek: Tamron 70-200 2.8 vs canon 85 f1.8 |
Status Wątku: Normalny Liczba postów w tym wątku: 18 |
[Dodaj do Ulubionych] [Obserwuj ten wątek] [Rozpocznij nowy wątek] |
Autor |
|
![]() Bywalec ![]() ![]() ![]() ![]() Przyłączył się : 2006-04-19 Postów: 115 Status: Offline |
Który waszym zdaniem będzie lepszy do plenerowego portretu ? |
||
|
![]() Pelne uzaleznienie..;-) ![]() ![]() Przyłączył się : 2007-08-27 Postów: 1587 Status: Offline |
85mm ---------------------------------------- Nie zda??am si? spoci? |
|||
|
![]() Bywalec ![]() ![]() ![]() ![]() Przyłączył się : 2006-04-19 Postów: 115 Status: Offline |
Aż tak słabo wypada ten Tamron ![]() 85 mm boję się FF/BF i aberracji od pełnej dziury ![]() |
||
|
![]() Pelne uzaleznienie..;-) ![]() ![]() Przyłączył się : 2007-08-27 Postów: 1587 Status: Offline |
Bardziej rozchodziło mi się o ogniskową/światło i efekty jakie to daje i rzecz jakże praktyczną - wagę PS nie znam się na szkłach kanona ---------------------------------------- Nie zda??am si? spoci? ---------------------------------------- [Edytuj 1 razy , Ostatnio edytowany przez dudeusz at 2014-04-01 00:40:06] |
||
|
Anonim (konto usunięte)
|
Mam 85/1.8 i moim zdaniem do portretu idealny, a jednocześnie "budżetowy", zarówno przy FF jak i niepełnej klatce. Świetnie ostrzy i daje ładny bokeh. Nawet jeśli go przymkniesz o dwie działki, to wciąż masz dobre 2,2. Nie używałem Tamrona, ale podpinałem Canona 70-200/2,8 i jednak dla mnie do portretu to za duża przysłona. Chociaż bokeh ma fajny. Nie patrząc na marki, to z tych ogniskowych do portretu wybrałbym 85. pozdrawiam :) Marek |
||
|
Waga dla mnie bez znaczenia aby AF był celny ![]() @ gilermo częste ma pomyłki pod światło i jak sprawdza się w ciemniejszych warunkach oświetleniowych . Lekko przymknięta da piękny ostry obrazek ![]() |
||
|
Anonim (konto usunięte)
|
Niewiele więcej pewnie mogę dodać. AF w 85 raczej rzadko się myli, również pod słońce, trochę częściej przy słabszym świetle. Dla mnie, jeśli mówimy o portrecie, nie miałbym dylematu. Chyba że zależy ci na czymś bardziej uniwersalnym. |
||
|
A czy fociłeś przez dłuższy czas taką lufą? 85 przy tym to piórko a teraz dodaj gorsze warunki - dłuższe czasy - zmęczone ręce = poruszenie Mam, przeżyłem, wiem (choć nie Tamron) :) ---------------------------------------- Nie zda??am si? spoci? |
||
|
@ gilermo - 90% fotek plenerowo będę wykonywał. Obiekt statyczny i bardzo dynamiczne dzieciaki do lat 6 biega to wszędzie.... dlatego rozmyślałem nad uniwersalnością 70-200 f2.8 . @ dedeusz - tak czasem na ślubniaki pożyczam canona 24 - 70 f2.8 od znajomego , doliczyć lampę 580 EX II z bg e6 całość wagę ma obtarcia na szyi są ![]() Posiadam 17-40 L , 50 mm f1.4 ... brak czegoś dłuższego ![]() |
||
|
24-70 to nie 200tka oczywiście nie chcę cię zniechęcać czy cóś ale nawet jak podepniesz lampki gripy itp to rozkład masy masz inny a tu walczysz z utrzymaniem poziomu Pomimo szeroko rozumianej logiki 70-200 wydaje się być względnie uniwersalne, rzeczywistość jednak okazuje się nieco insza :) ---------------------------------------- Nie zda??am si? spoci? ---------------------------------------- [Edytuj 1 razy , Ostatnio edytowany przez dudeusz at 2014-04-02 21:53:35] |
||
|
Czyli w plener brał byś lekką stałkę 85 mm zamiast kobyłę 70-200 f2.8 ![]() W rzeczywistości to jaka jest ta inność i na czym ona polega jesli oczywiście można uzyskać odpowiedż. Gdybym się skusił na 70-200 będę focił na zakresie 70 ,100 czasem 135 więc aż tak bardzo ruszać się nie powinno ![]() |
||
|
![]() Aktywny ![]() ![]() ![]() ![]() Przyłączył się : 2009-11-07 Postów: 55 Status: Offline |
Mam Nikkora 70-200 2,8 II na szyi raczej tego nie powiesisz ale do focenia ruchliwych obiektów wydaje mi się dużo lepszy od stałki, jaka by to nie była ![]() Do statycznych obiektów używam 50/1,4 Sigmy oraz 105/2,8 Nikkora oba są zajebiste ![]() |
||
|
Też chcę aby foty były ostre a obiektyw zajebisty .Nikon i Canon f2.8 są poza zasięgiem finansowym tak bym się nie zastanawiał nawet minuty ![]() Tamrona przetestuję w sobotę na 2h sesji ![]() ---------------------------------------- [Edytuj 2 razy , Ostatnio edytowany przez dudeusz at 2014-04-04 22:59:33] |
||
|
Tamron bardzo wolny i głośny AF jeśli ma przejechać po całym zakresie .Na sesji używałem monopoda a pomyłek AF zaliczył ok 60% więc sporo .Rewelacyjne obrazki na 100-160 mm bokeh i ostrość wtedy powala .Fotografując dzieciaka af nie wydoli a może to wina puszki nikon d 300 ![]() Sprawdzę jutro Canona 85 mm może będzie lepiej ![]() |
||
|
Zakupiłem canona 85 mm f1.8 ![]() |
||
|
Sondzem, że nawet jakbyś miał 200kę L do portretu (jak by nie patrzał statycznej fotografii) też byś wybrał 85mm ---------------------------------------- Nie zda??am si? spoci? |
|||
|
Mocno zastanawiałem się nad zakupem Canon EF 100 mm f/2.0 USM .Ale na dzień dzisiejszy jestem zadowolony z 85 małe szybkie lekkie i ostre szkiełko . L ka 70-200 f2.8 stara wersja będzie podpięta 1 i 3 maja ,porównam do 85 . Nie wiem dlaczego ale każde szkiełko jakie testowałem przed zakupem( zoom, stałka )to canony są ostrzejsze i celniejsze od konkurencji Tokina , simga , tamron ![]() |
||
|
oczywiście można by polemizować ale jednak coś w tym jest iż "firmówki" są najlepszejsze ---------------------------------------- Nie zda??am si? spoci? |
||
|
[Pokaż wątek w wersji do druku] [Rozpocznij nowy wątek] |